Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril"


Categorie: Biserici de lemn
Perioada: 1645
Importanta: A
Cod LMI: SJ-II-m-A-05011
Adresa: 57
Localitate: sat BAICA; comuna HIDA
Judet: Salaj
Regiune: Transilvania

Imagini

Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 02-Jul-2009

Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril " este cea mai veche dintre bisericile de pe Valea Almasului.
Pe prislopul de piatra al lacasului este sapata inscriptia: "1645 si preostolesea vori protopop Farcazao Pustenie iereahiih".
La ridicarea bisericii de plan dreptungiular cu absida poligonala, s-au folosit barne groase de gorun, cioplite pe patru fete ("in patru dungi"). Imbinarea barnelor la colturi s-a facut prin sistemul "coada de randunica". La intrare, o ordonanta de stalpi porniti din console se sprijina pe talpa bisericii, formand o prispa foarte ingusta. Consolele masive ale absidelor sunt executate din 2-4 barne cu multiple crestaturi in retrageri succesive, realizate din barda. Ca element particular in constructia acestui edificiu remarcam altarul prevazut numai cu doua usi inguste, cu partea superioara in arcada.
Bolta naosului are grinda sculptata ca un adavarat brau de dantala, realizat din romburi, semicercuri, zigzaguri si frumoase rozete.
Arcul sculptat care traverseaza bolta, porneste de pe console, vrand parca sa aminteasca consolele de pe care pornesc nervurile gotice.
Ancadramentul usii de intrare in pronaos, aflat pe latura de sud, poarta incizate numele iscusitilor mesteri Onut si Simion.
Pictura interioara si exterioara, in mare parte curatata, a fost efectuata, conform inscriptiei, in vremea episcopului Andrei Saguna.
(dupa "Monumente Istorice Studii si lucrari de restaurare: Ioana Crictache Panait - Bisericile de lemn de pe Valea Almasului" - Editura Tehnica, Bucuresti 1969)